Külföldi kapcsolatok

CEEPUS - Central European Exchange Program for University Studies

(Közép-Európai Felsőoktatási Csereprogram)

A csereprogram célja, hogy a felsőoktatás területén együttműködő felsőoktatási intézmények között lehetővé tegye oktatói és hallgatói mobilitások lebonyolítását, nyelvi- és szakmai kurzusok, nyári egyetemek, valamint hallgatói kirándulások szervezését, támogassa hosszú távú szakmai együttműködések kialakulását Közép- és Kelet Európában.

Jelenleg a következő országok akkreditált felsőoktatási intézményeibe lehet utazni CEEPUS támogatással: Albánia, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Csehország, Horvátország, Koszovó, Lengyelország, Macedónia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Románia, Szerbia, Szlovákia és Szlovénia

 

Hallgatói és oktatói mobilitás

-Hálózati együttműködések keretén belül:

A CEEPUS program a hálózatokon belül megvalósuló mobilitásokra épül. Hallgatói és oktatói mobilitás, valamint speciális kurzus az elfogadott hálózatok keretein belül, a fogadó intézmény fogadási keretének erejéig valósítható meg. A küldő intézmény által kiírt pályázati felhívásnak megfelelően a lehetséges ösztöndíjasok kiválasztását a hálózat helyi koordinátora végzi.

-Hálózaton kívüli, freemover mobilitások:

Ha a pályázó a saját intézményében nem talál megfelelő CEEPUS hálózatot, akkor freemoverként lehetősége van bekapcsolódni a programba, amennyiben a hálózatok nem használták fel a rendelkezésükre álló kereteiket. Freemover pályázat beadására így kizárólag a második szemeszterben van lehetőség.

 

Tanszékünk a bukaresti központú, „Borders and Borderlines in Cultural Anthropology in the university education” c. hálózat tagja.

Tanszékünk Ceepus koordinátora dr. Varga Sándor vasandor [KUKAC] gmail [PONT] com

 

Erasmus

 

Az európai felsőoktatás fejlesztését célzó, az európai egyetemek közötti mobilitást elősegítő Erasmus program lehetőséget biztosít a néprajz szakos hallgatóknak arra, hogy idegen nyelvi ismereteiket bővítsék, külföldön szerzett tapasztalataikkal pedig a diploma megszerzését követően elhelyezkedésüket elősegítsék. Tanszékünk az elmúlt évtizedekben széleskörű kapcsolathálót épített ki, amelynek révén a diákok Angliában, Spanyolországban, Németországban, Finnországban, Lengyelországban, Litvániában, Norvégiában, Horvátországban, Szlovéniában, Bulgáriában és Törökországban tölthetnek el egy-egy félévet.

További felvilágosítás:

Mód László (tanszéki koordinátor)

http://www2.u-szeged.hu/erasmus/